Wat doen wij?

Een Erfgoedrijke Reis van 50 Jaar

Archeologie Zuid-West-Vlaanderen is sinds 1974 een belangrijke speler in het erfgoedlandschap in Zuid-West-Vlaanderen. De vereniging heeft de voorbije jaren heel wat archeologisch onderzoek in de regio gevoerd. In Kortrijk en Menen werd uitgebreid stadskernonderzoek gedaan en diverse noodopgravingen uitgevoerd. Talrijke abdijsites (Groeninge – Kortrijk, Guldenberg – Wevelgem, …) werden opgegraven. In Marke, Emelgem, Moorsele, Kortrijk, Bavikhove, Lendelede, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve werden kerken uitvoerig bestudeerd.

Het Gallo-romeinse verleden van onze regio werd uitgebreid in kaart gebracht. Zo ontstond in 2019 het standaardwerk “Zuid-West-Vlaanderen in de Romeinse tijd”, monografie 100.

De laatste jaren is er werk gemaakt van een systematische inventarisatie van het archeologisch-historisch patrimonium in het arrondissement Kortrijk, met name de regio rond de Leie, Schelde en de Mandel.

We plaatsen de regionale gegevens in de ruimere context van de voormalige Lage Landen, met vooral Noord-Frankrijk als een unieke bron van vergelijkingsmateriaal en inzicht. Nieuw is monografie 111 “Het Romeinse Watten, het fort en de abdij(Kortrijk 2023), dat de weg opent voor studie van het laat-Romeinse Kortrijk (eind 3e-, begin 5e eeuw).

Samenwerkingen

We streven naar een zo groot mogelijke samenwerking met derden, zoals de Monografie 78 ‘Zuid-West-Vlaanderen in oorlog 1566-1713’ (Kortrijk, 2011), met de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, . In samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kring ‘De Gaverstreke’ publiceerden we de Archeologische kaarten van Ingooigem, Otegem en Kaster (Jaarboeken 59, 50 en 51, Waregem 2021-2023).

Delen van de resultaten

Het kenbaar maken van de resultaten aan een zo groot mogelijk publiek gebeurt door middel van onze voordrachten (voor- en najaar), twee jaarlijkse dagreizen, educatieve verkenningen in de Scheldevallei (na Pottes en Kaster volgt in 2024 Néchin, de grensburcht van La Royère) en schenkingen van de bodemvondsten aan musea Tresoor Kortrijk-Heule en Regionaal Archeologisch Museum Waarmaarde.

Lid worden van
archeologie
Zuid-West-Vlaanderen

Inschrijven...

VZW Archeologie Zuid-West-Vlaanderen telt ruim 200 leden. Word ook lid en geniet van tal van voordelen.